Rabbi: dit is een hebreeuws woord en betekent leraar.
Rabbijn: hij is ook leraar, ook gaat hij voor in de Joodse gemeente en heeft daar de leiding van.
Radio Vaticana : dit is de radiozender van het Vaticaan, die je ook hier in Nederland kunt beluisteren.
Rafaël: dit is een van de aartsengelen.
Ratel: dit houten instrumentje werd vanaf Witte Donderdag, na het gloria tot de paaswake gebruikt in plaats van kerkklokken en bellen. Het wordt rond geslingerd en maar een reuze herrie. Ratels werden ook door melaatsen gebruikt om te waarschuwen dat zij er aan kwamen.
Redder: dit is een van de namen voor Jezus, hij wordt dan de Redder of de Heiland genoemd.
Refter: dit is de eetzaal in een klooster.
Regels: binnen de kerk gelden een heleboel regels en regeltjes, het minste aantal heeft Jezus gemaakt, Zijn belangrijkste regels was :" hebt Uw naaste lief!" Om alles goed te laten lopen heeft de Kerk een heleboel regels opgesteld, deze kunnen ook weer vervangen worden en veranderen vaak door de eeuwen. Soms is het heel moeilijk om regels die al lang bestaan weer te veranderen.
Regenboog: dit natuurverschijnsel wordt in het Oude Testament gezien als een teken van God dat alles weer goed is. Dit komt voor in het verhaal van de zondvloed.
Religie: dit is een ander woord voor godsdienst.
Religieus: dit is iemand die gelovig is. Soms wordt dit wat beperkter gezien en noemt met mensen die in het klooster zijn ook wel religieuzen.
Relikwieën: dit zijn de restjes van heiligen, het kunnen botjes zijn, maar ook stukje kleding. Soms zijn het ook stukje stof die langs een botje van een heilige gestreken zijn.
Relikwieënhouder: relikwieën worden meestal in een zilveren doosje met een glazen deksel bewaard. Soms ook is de houder van goud. Het ligt er maar net aan hoeveel geld je daar voor over hebt. Soms zitten ze ook in een schilderijenlijst achter glas. Hierbij zijn soms de botjes apart verpakt in een stukje tule met een strikje er om heen. Dit is echt waar, ga maar kijken in het bisschoppelijk museum in Fulda, in Duitsland!
Relikwieënschrijn: wanneer er van een heilige veel over is, zit dit soms in een grotere glazen kist, dit noem je dan een schrijn. Ook wanneer een heilige helemaal gaaf is gebleven ligt die vaak in een glazen kist.
Retraite: dit is het je terugtrekken uit je dagelijks leven en tijd vrijmaken om over jouw geloof na te denken. Soms doe je dit onder leiding van iemand die de retraite leidt, een pater of iemand anders. Soms doe je het ook alleen. Soms ga je in ie tijd op een bedevaart, om op die manier weer een beetje bij te tanken op geloofsgbied. ( en......plezier te hebben! )
Rijk Gods : dit is een toestand waarin God overheerst, meestal denkt men dat dit pas later komt, na de dood, maar wanneer men als echte christenen leeft is dat Rijk nu al op aarde aanwezig onder de mensen en.....dat is de bedoeling!
Rituele baden : deze werden genomen voor men de tempel binnen ging. Deze baden waren voor de tempeltrappen aanwezig. Het was de bedoeling dat men er schoon in ging en niet dat daar een enorme waspartij plaats vond. Het was een symbool om je ook van binnen schoon ( rein) te maken. De doop is hiervan een overblijfsel, hierdoor wordt je ook gereinigd en begin je een nieuw leven als christen.
Ritus: dit is een geheel van handelingen, plechtigheden, vieringen, symbolen en manieren van geloven, die beslist bij elkaar horen. Zo ken je de Latijnse Ritus, die vieren wij, de Russische Ritus, de Byzantijnse Ritus.
Rochet: dit is een korte witte jurk met veel kant aan de onderkant en aan de mouwen. Deze wordt gedragen over een zwarte toog een bisschop draagt deze soms als hij in een viering aanwezig is en niet zelf voorgaat.
Rochus: dit is een heilige die in Boxmeer vereerd wordt. Op het Rochusplein staat een klein kapelletje dat aan hem gewijd is.
Rode Zee : dit is een smalle zee tussen Azië en Afrika. Het is eigenlijk een stukje van de Indische Oceaan, nu is er een verbinding met de Middellandse zee, dat is het Suezkanaal, maar dat is pas de vorige eeuw gegraven. Vroeger zat Afrika aan Azië vast. Vandaar dat het niet zo ingewikkeld was om vanuit Israël naar Egypte te gaan. Bij hun vlucht vanuit Egypte zijn de Joden door de Rode Zee getrokken onder leiding van Mozes.
Rol: dit is een draaiend kastje, waar je iets in kunt zetten, het rond draait en aan de andere kant halen ze het er dan uit. Dit werd ( wordt) in slotkloosters soms gebruikt om dingen door te geven naar de gasten, zonder dat deze inkijk hebben in het woongedeelte van de zusters.
Rome: was de hoofdstad van het Romeinse rijk en nu is het de hoofdstad van onze kerk.
Romeins recht : op deze rechtvorm is het kerkelijk recht gebaseerd. Deze vorm van recht vertelt niet waar de grenzen zijn, maar......vertelt waar je naar moet streven. Voor ons is dit vaak heel moeilijk, want wij willen precies weten wat wel en wat niet mag. Als je zo naar het kerkelijk recht kijkt, dan wordt het wel vreselijk streng, maar dat is dus eigelijk niet de bedoeling.
Rommelpot: dit is ook een oud instrument dat met Carnaval gebruikt werd.
Rood: dit is een van de liturgische kleuren. Rood wordt in de kerk gebruikt met Pinksteren en met feesten van martelaren.
Rooms katholiek : zo worden de christenen genoemd die bij de kerk van Rome horen. In de eerste eeuwen was het patriarchaat van Rome één van de kerkgemeenschappen die samen de Kerk van Jezus vormden. Terwijl de andere partriarchaten kleiner werden, verspreidde de Kerk van Rome zich over de hele wereld. Katholiek betekent 'algemeen'. De rooms katholieke Kerk is de algemene kerk van Jezus met Rome als bestuurscentrum.
Roosvenster: dit is het ronde venster dat je in oude kathedralen ziet.
Rosa van Lima : zij is een Zuid Amerikaanse heilige.
Rotsgraf: daarin je Jezus begraven. Het was een nieuw graf dat een rijke man; Jozef van Arimatea voor zichzelf had laten maken. Dat was heel gewoon; als je een stuk grond had, trof je daarop meestal voorbereidingen voor jouw eigen begrafenis.
Roze: deze kleur kan maar twee keer als liturgische kleur gebruikt worden bij zondag Laetare, dit is de derde zondag van de Vasten en bij zondag Gaudete, dat is de derde zondag vna de advent.
Rozenhoedje: wanneer je een keer de Rozenkrans rond bidt, 50 weesgegroetjes dus, dan heb je een rozenhoedje gebeden.
Rozenkrans: dit is een kralensnoer, waaraan 59 kralen zitten. De rozen krans is verdeeld in vijf tientjes, waarna je een onze vader bidt. Je begint de rozenkrans met het bidden van het credo, ik geloof, dan een onze vader, drie weesgegroeten, een onze vader en dan de tientjes. Dit vrij saaie gebed, geeft rust en als je het ‘savonds in je bed bidt, val je soms gemakkelijk in slaap.
Russische ritus : dit is een vorm van liturgie vieren zoals die voorkomt in de Russisch Orthodoxe Kerk.