Tabernakel: dit is een kastje, meestal achter het altaar op het priesterkoor. Hierin worden de geconsacreerde hosties bewaard. Hier is dus altijd het Lichaam van Jezus aanwezig. Om dit te eren brandt vlakbij het tabernakel altijd een lamp. Deze lamp wordt de Godslamp genoemd en die gaat alleen uit op Goede Vrijdag als er geen hosties in het tabernakel aanwezig zijn.
Het tabernakel is te vergelijken met de Ark van het Verbond, voor de joden was dit ook het teken van God aanwezigheid. Op de Ark stonden engelen afgebeeld. Daarom staan er op het tabernakel ook vaak engelen afgebeeld. De meest tabernakels zijn in feite brandkasten en dus loodzwaar.

Tabor: dit is een berg in Israël. Hier ontmoette Jezus Mozes en Elias en veranderde Hij van gedaante.

Taddeüs: zo heette een apostel. Eigenlijk heette hij ook Judas, maar meestal wordt hij bij zijn achternaam genoemd om hem niet met Judas Iskariot te verwarren.

Tegenpaus: die zijn er in het verleden ook geweest. Ook pausen waren, zijn en blijven mensen. Het is soms nogal een rommeltje in de kerk geweest, veel erger als nu!!!!!!! Het paus zijn was een fel begeerde positie omdat daar een heleboel wereldlijke macht bij hoorde. Bij het Vaticaan hoorde een groot deel van Italië. Het is was zeer interessant om paus te zijn, ook voor minder vrome lieden. Via allerlei politieke listen, lukte het hen om paus te worden. Als ze dat waren bleven ze soms de bloementjes buiten zetten, zo hadden sommige pausen vriendinnen en soms zelfs kinderen. Omdat Frankrijk het niet helemaal eens was met wat er daar in Italië gebeurde, benoemden zij zelf maar een paus en....zette die in Avignon, waar een pauselijk paleis gebouwd werd. Vanaf toen waren er dus twee pausen, wie nu de echte was, was niet meer te achterhalen en daarom werd er nog een derde benoemd. Om aan deze toestand een einde te maken was een vrouw nodig. Dit was Catharina van Siëna, uiteindelijk heeft ze het voor elkaar gekregen dat er weer gewoon een paus was en die zat weer netjes in Rome. Wanneer je je nu soms eens mocht ergeren aan toestanden in de Kerk, kijk dan eens naar de geschiedenis, het valt nu allemaal best mee! Deze toestanden hebben wel ten gevolge gehad dat de regels in de kerk verscherpt werden. Dat een paus niet meer benoemd werd. Dat bij een pauskeuze de kardinalen in een hele strenge afzondering moeten gaan , opdat zij niet beïnvloed kunnen worden. Intussen is ook het grondgebied van het Vaticaan drastisch beperkt, het is ingepikt door de Italianen. Die hebben zelfs oorlog gevoerd met de paus. Ook het Vaticaan kent een leger: de Zwitserse garde. Toen de Paus bedreigd werd ging katholieke mannen naar het Vaticaan en namen daar dienst in het leger van de paus. Dit waren de Zouaven. Het leger van de paus draagt nog steeds Middeleeuwse kleding en.....hellebaarden!!!!!!!!

Tempel: deze stond in Jeruzalem op de berg Moria. Het was niet één gebouw, maar een heel complex. Het hele terrein waar nu de El Aksa moskee staat, was ook het terrein van de tempel en.........dat is echt heel erg groot. Van de muren van de tempel zijn alleen de onderste delen bewaard, de westelijke muur staat nu bekend als de Klaagmuur. Voor de tempel waren brede trappen, waarnaast de rituele baden waren. Deze trappen zijn opgegraven en kun je nu bezoeken. Bij de klaagmuur wordt veel gebeden, er is een apart deel voor mannen en vrouwen en je moet er wel netjes gekleed zijn. Tegen de tempel aan waren een heleboel winkeltjes, waar de mensen hun offergaven konden kopen, maar vaak werd er ook binnen de tempelmuren handel gedreven en.....daar was Jezus het nu niet bepaald mee eens!!!!!!!
Er zijn twee versies van de tempel geweest, de eerste was van hout en is door de Babyloniërs verwoest, de twee was van grote stenen en is door de Romeinen verwoest. Er zijn Joodse groeperingen die de tempel weer op zouden willen bouwen, op dezelfde plaats en daar weer offers laten plaatsvinden. Nu zitten daar de Mohammedanen en ook voor hen is dit een heilige plaats, want hiervandaan zou de profeet Mohammet naar de hemel zijn gegaan. Het is er dus nu niet bepaald een eenvoudige situatie.

Theobaldus:dit is de beschermheilige van de kerk in Overloon. Hij leefde in het begin van de elfde eeuw. Hij was de zoon van een Franse edelman maarwilde met zijn bediende leven in dienst van God. Ze kozen voorhet bestaanvan de armen. In het begin werken zij als kolenbranders, en daarom was Theobaldus voorheen de patroon van de kolenhandelaren. Dit werk was te zwaar voor hen. Na wat rond getrokken te bleven ze , op weg naar het Heilig Land, steken in het Italiaanse Salanigo. Daar leefden ze als kluizenaars. Theobaldus werd later priester gewijd en werd wijd en zijn bekend.

Theologie: dit is de wetenschap over God. Wordt ook wel godgeleerdheid genoemd.

Theoloog: dit is iemand die theologie gestudeerd heeft en deze wetenschap beoefent. Theologen schrijven vaak zeer ingewikkelde boeken, die soms veel stof doen opwaaien. De curie in Rome leest dit soort werken en beoordeelt of de inhoud klopt met het geloof. Als zij vinden dat dat niet het geval is, kan dat voor de schrijver van het boek, vervelende gevolgen hebben.

Tiara: dit is een ontzettend zware kroon, die tot het tweede Vaticaans concilie door de paus gedragen werd. Eigelijk waren het drie kronen boven op elkaar, vandaar het vreemde model. Dit was een teken dat de paus iets te zeggen had over wat er in de wereld gebeurde, maar ook dat hij in directe verbinding stond met wat boven de wereld gebeurde ( de hemel) en met wat onder de wereld gebeurde ( de hel). Paus Johannes de Drieëntwintigste had geen zin meer in hoofdpijn en heeft het dragen van de tiara afgeschaft. Nu draagt de paus gewoon een mijter.

Tiberias: deze keizer was aan het bewind in Rome tijdens het even van Jezus. Naar hem wordt het Meer van Galilea ook wel het Meer van Tiberias genoemd.

Tien Geboden : dit zijn de tien regels, die God ons gegeven heeft en....waar we ons aan moeten houden.

Tientje : zo noem je tien weesgegroetjes. De Rozenkrans bestaat dus uit vijf tientjes. Het tientje was binnen de kloosters een veel voorkomend betaalmiddel, als iemand jou een tientje beloofde, moest je niet rekenen op een blauw briefje, maar op het feit dat er tien weesgegroetjes voor jouw intenties gebeden zouden worden.

Tollenaar: dit was een belastingbeambte, die in Israël het geld inde voor de Romeinen, hij hief tol. Omdat hij meestal veel meer vroeg als hij afdroeg aan de Romeinen, werd hij erg gehaat. Hij was soms echt een bloedzuiger!

Tomas: dit was een van de apostelenen. Hij geloofde nu niet bepaald alles wat hem verteld werd. Zijn motto, was kennelijk," eerst zien, dan geloven!"

Tongen: toen de Heilige Geest over de apostelen kwam met Pinksteren, deed Hij dat in de vorm van vuur. Meestal wordt dit vuur afgebeeld als vurige tongen.

Tonsuur: priesters kregen dit tijdens hun opleiding, dan werd boven op hun hoof het haar weggeschoren en hadden een rond kaal plekje dat zo groot was als een rijksdaalder. Dit was een goede landingsplaats voor de Heilige Geest, die hen moest helpen een goed priester te zijn of te worden. Sommige kloosterorden maakten het nog iets eenvoudig voor de Heilige Geest, zij schoren het hoofd zodanig, dat er alleen een randje haar bleef staan. Het was feitelijk een teken dat priesters en paters aan God behoorden en niet vrij waren om te trouwen. In veel verschillende culturen is het gebruikelijk om het hoofd kaal te scheren als teken dat je niet ( meer) vrij bent. Boeddhistische monniken en nonnen doen het ook en....ook sommige orthodoxe Joodse vrouwen scheren hun haren af als ze eenmaal getrouwd zijn, dan dragen ze een hoofddoek of....een pruik. Ook nu nog!!!!!!

Toog: dit was een lange zwarte jurk die een priester droeg in het dagelijkse leven. Daarom fietsten pastoors vroeger op een damesfiets!!!!!!!!!

Tora rollen : hierop staan de eerste boeken van het Oude testament geschreven . Ze worden in de synagoge in een speciaal daarvoor aanwezige kast bewaard, bij een viering wordt zo’, rol er uit gehaald. De rol zit om twee stokken en is meest bedekt met een kleed. Aan de rol hangt een zilveren handje met een wijsvingertje ( de jat), met een lange steel om aan te wijzen waar men is.

Triniteit: moeilijk woord voor de Drieëenheid.

Tweede Vaticaans Concilie : dit is het laatst gehouden concilie in onze kerk. Het vond plaats in de zeventiger jaren. Hierbij is heel veel veranderd.